4 hjulsudmåling og sporing

Der er penge at spare hvis din bils undervogn er indstillet forkert. En forkert justering giver nemlig større slid på dækkene, dårligere sikkerhed samt højere brændstofforbrug.

Hvis dine dæk ikke slides lige meget over hele fladen, bør du få din undervogn tjekket.

Ved en 4 hjuls udmåling (sporing) kontrolleres bilens hjul/styretøj i forhold til bilproducentens specifikationer

 

Vigtigheden kan illustreres ved et eksempel: At køre et køretøj 19.000 km med en hjulgeometri 0,34 grader ude af mål vil slide svarende til at trække køretøjets dæk 110 km sidelæns!

 

 

 • Undgå at dine dæk slides skæve!
  Bilens styretøjsdele og dæk skal løbende undersøges for mekaniske skader og skæv slitage. Slidte styretøjsdele og skævt slidte dæk forringer bilens køreegenskaber. Derfor skal skadede dele og skæve dæk altid udskiftes. Efter udbedring og grundig kontrol, udmåles hjulvinklerne med en computerstyret 4-hjulsudmåler. Denne 4-hjulsudmåling giver oplysninger om hjulenes vinkler, og hvor meget vinklerne evt. står uden for de styretøjsmål fabrikanten foreskriver. Derefter kan vinklerne justeres, så de atter er inden for fabriksmål.
 • Du kan spare mange penge på dæk og brændstof!
  Skæve hjulvinkler fører altid til øget dækslitage og øget brændstofforbrug samtidigt med, at køresikkerheden forringes. Derfor er det altid en god invistering, at få hjulvinklerne løbende kontrolleret.
 • Hvor ofte skal hjulvinklerne kontrolleres?
  Som udgangspunkt bør du få kontrolleret bilens hjulvinkler efter 15000 km, eller en gang om året. Du bør dog straks få kontrolleret bilens hjulvinkler og geometri, hvis du bemærker en eller flere af følgende punkter:
 • Korrekt justeret hjulvinkler bevirker, at bilens hjulophængssystem fungerer korrekt. Bilen er behagelig at køre i, og sikkerheden er samtidig i top
  Indstilling af forhjulene efter ”løbslinjen”
  Mange biler kan ikke justeres på baghjulene. Er skaden sket og et eller begge baghjul står forkert, kan disse fejl ofte rettes ved at ud- skifte defekte dele. Med en Hunter 4-hjulsudmåling er det dog ofte muligt at kompensere for mindre fejl, ved at forhjulene bliver justeret i forhold til baghjulenes ”løbslinje”, hvilket er den linje, der dannes af retningerne, som baghjulene peger i.
 • Dermed kører bilen lige ud og rattet står lige. Denne justeringsmetode er den økonomiske løsning på en del forekommende fejl.
 • Indstilling af forhjulene efter den ”geometriske centerlinje”
  Den ”geometriske centerlinje” er den linje, der løber igennem midtpunktet af for- og bagaksel. Når en bil kan justeres på baghjulene sker dette efter den ”geometriske centerlinje”. Derefter justeres forhjulene efter samme linje. Dermed optimeres bilens kørestabilitet, og alle fire hjul står herefter nøjagtigt paralelle (lige ud), samtidigt med,at rattet også står lige.
 • Denne justeringsmetode er langt at foretrække, da den giver det bedste resultat.

Fejl bør rettes med det samme!

For selv den bedste bilist kan det ske, at der påkøres en kantsten, eller at hjulvinklerne ændrer sig pga. helt normal slitage. Dette medfører, at et eller flere af dækkene slides skæve, og bilen kan herved begynde at trække til en af siderne. For at undgå dette, samt for at spare dig for en slem økonomisk overraskelse grundet utilsigtet dækslitage, bør hjulvinklerne løbende kontrolleres.

 • Bilen trækker til siden.
 • Bilen kører ustabilt og/eller er svær at styre.
 • Rattet ryster.
 • Rattet føles tungt når det drejes.
 • Ujævn slitage af et eller flere dæk.
 • Ved påkørsel af f.eks. kantsten.

 

CAMBER

 • Camber er hjulets hældning indad eller udad øverst, i forhold til det lodrette plan.
 • Funktion: Reducerer spændinger på styre- og affjedringskomponenter. Formindsker stød fra vejbanen. Hjælper på stabiliteten ved kørsel lige ud. Hjælper til med at maksimere dækkets levetid.
  Effekt og fejl: Vil forøge dækslitage på dækkets ydersider, Vil forårsage skævt træk og drift til en af siderne

CASTER

 • Caster er fjederbenets /styreboltens hældning, frem eller tilbage fra det lodrette plan.
  Funktion: Sørger for styrestabiliteten, selvopretning efter sving og letter kørsel om hjørner.
  Effekt og fejl:Vil forårsage skævt træk, rysten, overordentlig store stød fra vejbanen og styrebesvær.

 

SPORING eller TOE

 

 • Sporingen eller Toe er vinklen der dannes ved at hjulene peger mod eller fra hinanden. Halvdelen af Toe kaldes Induviduel Toe.
 • Funktion:Sørger for at holde hjulene parallelle under kørsel ligeud.
  Effekt og fejl:Vil forårsage stort, ensidet dækslid og øget brændstofforbrug. Et savtakket slidmønster er typisk for fordæk. Et diagonalt slidmønster er typisk for bagdæk

 SET-BACK eller AKSELFORSÆTNING

 

 • Akselforsætning er en afstand (vinkel), frem eller tilbage af et forhjul eller baghjul i forhold til det andet.
 • Funktion: Kan bruges til at stille en diagnose på skader og hjælpe med at lokalisere ødelagte komponenter.
  Effekt og fejl:Kan, hvis afstanden er meget stor, være skyld i vanskelig håndtering og skævt træk.

 

 

 

Priser fra 800,-